Roma vertelt

‘Goed advies over verzuimproblematiek’

Roma Nederland is een kerngezonde onderneming. Het verzuim ligt laag, al zegt dat niets over de financiële risico’s en over de keuze de WGA te verzekeren bij het UWV of privaat. Veel belangrijker dan dat, is het besef wat de werkgever boven het hoofd hangt. Dat hij nog een tijdje verantwoordelijk is voor een medewerker die al uit dienst is. “Op die mensen heb ik een enkele grip, laat staan dat ik de man of vrouw in kwestie kan begeleiden bij het herstel.


In de veertig jaar van het bestaan is marktleider Roma Nederland verantwoordelijk voor de realisatie van 15 miljoen vierkante meter systeembouw en meer dan zevenduizend koel- en vriescontainers. Met maatwerk in isolatiebouw staat de onderneming uit Raamsdonksveer garant voor ideale geconditioneerde omstandigheden. Financieel directeur Herman van Leeuwen heeft het verzuimbeleid over de negentig medewerkers in zijn portefeuille. “Bij sommige vraagstukken die op het bordje van de werkgever terecht komen, twijfel ik of het wel realistisch is zoals de wetgeving nu werkt. 

Het aanzicht van de onderneming op industrieterrein Dombosch, verraadt dat Roma de zaken goed onder controle heeft. Dit geldt voor de architectuur én voor het strak gesnoeide groen in de tuin. Een prachtig pand dat een krachtig bedrijf huisvest. CFO Herman van Leeuwen bevestigt de status van de onderneming: “in alle opzichten kerngezond. Het verzuim ligt laag. Maar dat zegt natuurlijk niets over de financiële risico’s”, volgt onmiddellijk de nuancering. “Dan heb ik het in eerste instantie over de keuze of we de WGA verzekeren bij het UWV of privaat bij een andere partij in de markt. Veel belangrijker dan dat, is het besef wat mij als werkgever verder nog boven het hoofd hangt. Ik denk dat de meeste werknemers nauwelijks op de hoogte zijn over wie de eerste twee jaar van het verzuim betaalt. Hetzelfde geldt voor de wet die mij als werkgever nog een tijdje verantwoordelijk stelt voor een medewerker die al uit dienst is. Op die mensen heb ik geen enkele grip, laat staan dat ik de man of vrouw in kwestie kan begeleiden bij het herstel. Dit noem ik in alle opzichten een onmogelijke opgave.”

Het gelag
Toch betaalt de werkgever het gelag. “Inderdaad en daar is geen ontkomen aan”, vervolgt de financieel directeur. “Wij boffen maar omdat Roma groot en gezond is. Ik vraag me af of een werkgever met een paar man op de loonlijst deze kosten zelf kan ophoesten.” Het voorbeeld geeft duidelijk aan hoe belangrijk het is om de juiste gesprekspartner aan tafel te krijgen. “Iemand die ook over deze problematiek goed adviseert. In het verleden deed ik zaken met een grote arbodienst. De tekortkoming van zo’n partij, is dat de organisatie log opereert. Ik hou van een directe en vooral persoonlijke aanpak. Van samenwerking met mensen die elk dossier kennen en daardoor verzuim sneller weten om te buigen naar een werkbare situatie. Dat gebeurt bij een kleine arbodienst net iets vlotter.”

Stimuleren en motiveren
De man die een half jaar geleden aan de bel trok bij BHS, klopt tussendoor even af: “ik heb gelukkig bijna nooit te maken met vervelende sportblessures. De jongens van de buitendienst leveren zoveel fysieke arbeid, dat ik ze echt niet naar de sportschool hoef te sturen om in beweging te blijven. Op kantoor neemt nagenoeg iedereen zelf de verantwoording over een gezonde leefstijl. Daar prijs ik me bijzonder gelukkig mee. Het directieteam stimuleert en motiveert dit ook van harte.” Hoewel de samenwerking tussen Roma en BHS nog pril is, weet Herman van Leeuwen toch al één karakteristiek punt te noemen: “van onze medewerkers hoor ik dezelfde feedback over de nieuwe arbodienst. De persoonlijke aandacht en de creativiteit in verzuimbegeleiding is een schot in de roos.”

Ga naar RomaNed.nl  Ga naar de homepagina



Bekijk ook de andere succesverhalen


Overige tekstuele informatie
Bedrijf: RomaNed
Ondervraagde: Herman van Leeuwen
Tekstschrijver: Bart Kin
Datum: 19 juni 2017

Copyright © 2017 BusinessHealthSupport, ’s Gravenmoer